Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vplyv Európy vo svete klesá, hodnotí Orbán

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov má "národná úroveň aj v únii kľúčový význam". Aj súčasné ťažkosti EÚ súvisia v základoch s neúspechmi národných vlád, dodal.

Brusel/Budapešť 23. apríla (TASR) - Vplyv Európy vo svete klesá, vyhlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán v prednáške, s ktorou vystúpil na podujatí European Policy Centre v Bruseli. Za príčiny poklesu vplyvu starého kontinentu označil privysoké zadlženie a rozpočtový deficit, ako aj nízku mieru zamestnanosti. Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI.

Šéf budapeštianskeho vládneho kabinetu vo vystúpení priznal, že jeho krajina v období rokov 2004-2011 neudržala únijné rámce pre rozpočtový schodok a ubezpečil, že Maďari disciplinovane akceptujú nevyhnutné zmeny spojené s novými výzvami. Medzi zmenami, ktoré vníma ako potrebné, spomenul Orbán podmieňovanie sociálnych príspevkov ochotou účasti na verejnoprospešných prácach. Popri otázkach týkajúcich sa širokej škály verejnej sféry sa dotkol aj otázok, súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou a podporou vzdelávania. Medzi cieľmi, ktoré považuje za prioritné, uviedol dosiahnutie 75-percentnej zamestnanosti.

Maďarský premiér, ktorý v reakcii na otázku jedného z novinárov, či sa chystá "orbanizovať Európu" zdôraznil, že je stúpencom politickej súťaže a že v oboch prípadoch sa premiérom stal na základe demokraticky prebiehajúcich volieb, podčiarkol význam zodpovednosti národných vlád i v rámci Európskej únie.

Podľa jeho slov má "národná úroveň aj v únii kľúčový význam". Aj súčasné ťažkosti EÚ súvisia v základoch s neúspechmi národných vlád, dodal.

Viktor Orbán v Bruseli vyhlásil, že jeho krajina chce finančné garancie, kým Medzinárodný menový fond ponúka peniaze, pôžičku. Finančné garancie by Maďarsku uľahčili financovanie štátneho dlhu a naťahovanie času má pre krajinu negatívne dôsledky, vyplynulo z jeho slov. V otázke garancií je maďarská strana kedykoľvek pripravená rýchlo sa dohodnúť, zdôraznil.

Podľa slov maďarského premiéra je budúcnosť jeho krajiny v eurozóne, avšak to zatiaľ nie je aktuálnou otázkou. Súčasne však konštatoval, že prostredníctvom finančnej únie si nemožno vynútiť vytvorenie politickej únie, pretože podľa jeho názoru je správne poradie opačné, teda že v prípade politickej únie môže byť opodstatnená aj finančná únia. Súčasné problémy eurozóny možno sčasti odvodiť od toho, dodal Viktor Orbán.

Maďarský premiér na margo výsledkov prvého kola francúzskych prezidentských volieb uviedol, že protieurópske sily získali v nich bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na pravej alebo ľavej strane politického spektra, celkovo 30 percent hlasov. V tejto súvislosti poznamenal, že proeurópsky orientovaná verejnosť v Maďarsku je stále ešte výraznejšia.

Ako napísalo v dnešnom vydaní európske vydanie denníka The Wall Street Journal (WSJ), dvojdňová návšteva Bruselu, ktorú Orbán dnes začal, by mala podľa jeho očakávaní odstrániť prekážky stojace v ceste rokovaniam o finančnej pomoci. Tie však nebudú jednoduché, pretože napätie, ktoré od nástupu Orbána k moci v apríli 2010 nebolo nikdy hlboko pod povrchom, sa v uplynulých mesiacoch dramaticky zvýšilo. Analytici očakávali konštruktívny dialóg medzi predsedom maďarskej vlády a šéfom Európskej komisie José Manuelom Barrosom, ktorého odkaz bude podľa istého nemenovaného zdroja WSJ znieť: Maďarsko musí hrať podľa pravidiel.