Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vrak lode odvlečú na miesto, ktoré bude bezpečnejšie na vyzdvihnutie

Na snímke žeriav Clark Ádám dopravujú na miesto minulotýždňovej tragickej zrážky lodí na Dunaji v Budapešti 5. júna 2019. Foto: TASR/AP

Polícia oznámila, že identifikovala dve ďalšie nájdené mŕtve telá Kórejčaniek, z ktorých jedno objavili v stredu pod Margitiným mostom v Budapešti a druhé v Stoličnobelehradskej župe pri obci Ercsi.

Budapešť 6. júna (TASR) - Vrak maďarskej vyhliadkovej lode, ktorá sa minulý týždeň v stredu (29.5.) v Budapešti potopila po zrážke s výletnou loďou, odvlečú pod vodou na bezpečnejšie miesto na jej vyzdvihnutie. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server BorsOnline.hu.

Server, ktorý bližšie nešpecifikoval zdroj tejto informácie, poznamenal, že realizácia operácie si vyžaduje množstvo prípravy a času, a preto vyzdvihnutie lode Hableány nemožno očakávať v nadchádzajúcich dňoch.

Polícia oznámila, že identifikovala dve ďalšie nájdené mŕtve telá Kórejčaniek, z ktorých jedno objavili v stredu pod Margitiným mostom v Budapešti a druhé v Stoličnobelehradskej župe pri obci Ercsi. Počet obetí nehody tak stúpol na najmenej 15.

Medzinárodný tím záchranárov pátra na celom južnom úseku Dunaja v Maďarsku po ďalších 11 nezvestných juhokórejských turistoch a dvoch maďarských členoch posádky.

Po zrážke vyhliadkovej a výletnej lode 29. mája krátko po 21.00 h v Budapešti pod Margitiným mostom, po ktorej sa vyhliadková loď s 33 turistami a dvojčlennou posádkou v priebehu siedmich sekúnd potopila, zachránili z vôd rieky sedem ľudí.

Plávajúci žeriav Clark Ádám v stredu dorazil k prístavu predmestia hlavného mesta Újpest, kde zakotvil. K tomu, aby mohol priplávať na miesto potopeného vraku, je potrebné, aby hladina Dunaja klesla pod 420 cm. V stredu hladina začala opäť mierne stúpať, napoludnie dosiahla 451 centimetrov. Vodohospodári očakávajú jej pokles až vo štvrtok popoludní. Kritickým bodom plavby k miestu nešťastia je Margitin most, pod ktorým musí žeriav preplávať.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach