Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Výbuch plynu v reštaurácii usmrtil 31 ľudí

Na snímke zverejnenej tlačovou agentúrou Xinhua hasiči pracujú na mieste výbuchu v reštaurácii v meste Yinchuan v severozápadnej čínskej autonómnej oblasti Ningxia Hui v stredu 21. júna 2023. Foto: TASR/AP

Explózia otriasla barbecue reštauráciou nachádzajúcou sa na rušnej ulici v centre mesta Jin-čchuan, ktoré je hlavným mestom prevažne moslimskej autonómnej oblasti Ning-sia.

Peking 22. júna (TASR) - Najmenej 31 ľudí prišlo o život pri mohutnom výbuchu plynu v reštaurácii v meste Jin-čchuan na severozápade Číny. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

"Únik skvapalneného ropného plynu... zapríčinil (v stredu večer) explóziu počas prevádzky barbecue reštaurácie," uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua.

Úrady zatiaľ potvrdili 31 mŕtvych a ďalších sedem osôb je v starostlivosti lekárov. Jeden zo zranených je v kritickom stave a dvaja utrpeli ťažké popáleniny, zvyšní majú len ľahšie poradenia.

Za záberoch čínskej štátnej televízie CCTV bolo vidieť, ako sa z poškodenej steny reštaurácie valí dym. Podľa úradov na mieste zasahovalo viac než 100 príslušníkov hasičských a záchranných zložiek a 20 vozidiel.

Explózia otriasla barbecue reštauráciou nachádzajúcou sa na rušnej ulici v centre mesta Jin-čchuan, ktoré je hlavným mestom prevažne moslimskej autonómnej oblasti Ning-sia. K tragédii došlo v predvečer začiatku tradičného čínskeho Sviatku dračích lodí.

Čínsky prezident a šéf vládnucej komunistickej strany Si Ťin-pching po výbuchu vyzval na sprísnenie bezpečnostných opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili takýmto nehodám a ochránili ľudské životy a majetok.

Po výbuchu v reštaurácii zadržali deväť ľudí vrátane majiteľa


Deväť ľudí vrátane majiteľa reštaurácie zadržala čínska polícia po explózii plynu v meste Jin-čchuan na severozápade Číny, pri ktorej prišlo o život najmenej 31 ľudí, uviedli vo štvrtok štátne médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa televíznej stanice CCTV, ktorá sa odvolala na regionálny výbor komunistickej strany, sú medzi zadržanými okrem majiteľa barbecue reštaurácie aj jej akcionári a personál. Zadržaným bol zmrazený aj ich majetok.