Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Výbuch pred školou v Taliansku jednu študentku zabil, ďalšie zranil

Foto: TASR/AP

Škola, pred ktorou došlo k výbuchu, je pomenovaná po zavraždenom protimafiánskom prokurátorovi Giovannim Falconeovi a jeho manželke, ktorí zahynuli pri bombovom útoku na Sicílii.

Brindisi 19. mája (TASR) - Jedna študentka zahynula a najmenej sedem ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu nálože, ku ktorému došlo dnes ráno pred strednou školou v meste Brindisi v južnom Taliansku.

Dvaja zranení boli v ohrození života, informovala miestna polícia.

Stav 16-ročnej študentky, ktorá utrpela ťažké zranenia po dnešnom výbuchu nálože pred strednou školou v meste Brindisi v južnom Taliansku, je po operácii naďalej vážny, ale stabilizovaný. Pre agentúru Reuters to potvrdil predstaviteľ talianskej civilnej obrany Fabiano Amati, čím poprel predchádzajúce informácie niektorých talianskych médií o ďalšej obeti explózie.

Študentka v rovnakom veku zahynula po prevoze do nemocnice bezprostredne po explózii, informovala agentúra DPA. Talianska ministerka vnútra Anna Maria Cancellieriová

Starosta mesta pri Jadranskom mori Cosimo Consales obvinil zo zodpovednosti mafiu.

Taliansko bude bojovať proti zločinu


Talianska vláda je odhodlaná bojovať proti kriminalite a zabrániť návratu "rozvratných tendencií" do krajiny. Povedal to dnes taliansky premiér Mario Monti po výbuchu pred strednou školou v meste Brindisi v južnom Taliansku.

Monti v písomnom stanovisku uviedol, že talianska vláda bude bojovať proti "všetkým druhom zločinu" a zabráni návratu násilnej a "rozvratnej" minulosti talianska, poznamenanej bombovými útokmi zo strany mafie a politicky motivovanými vraždami.

Monti, ktorý sa zúčastňuje na summite skupine krajín G8 v americkom Camp Davide, zároveň vyjadril sústrasť rodine obeti "odporného aktu vraždy", ako aj ľútosť každému, kto pri explózii utrpel zranenia.
Výbuch, ktorý podľa správ spôsobili dve spojené plynové fľaše umiestnené pri školskom múre, nastal v čase, keď sa pred budovou schádzali prevažne študentky odevnej odbornej školy. Vyučovanie v Taliansku prebieha aj v sobotu dopoludnia.

Škola, pred ktorou došlo k výbuchu, je pomenovaná po zavraždenom protimafiánskom prokurátorovi a jeho manželke. Prokurátor Giovanni Falcone a jeho manželka zahynuli pri bombovom útoku na Sicílii presne pred 20 rokmi od tohto víkendu. Nie je však jasné, či dnešný útok súvisí s organizovaným zločinom. V meste ležiacom pri Jadranskom mori je na dnes plánovaná demonštrácia proti mafii.

"Ide o bezpríkladný útok organizovaného zločinu," vyhlásil starosta Cosimo Consales. V jeho meste v posledných týždňoch došlo okrem iného k útoku na predsedu organizácie, ktorá bojuje mafiánskemu vydieraniu.