Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Teror v Sýrii pokračuje, výbuchy v Damasku zabili desiatky ľudí

Foto: TASR/AP

Európska únia dnes odsúdila bombové útoky v sýrskom Damasku ako "čin čistého terorizmu".

Bejrút 10. mája (TASR) - Desiatky ľudí zahynuli alebo utrpeli zranenia pri dvoch výbuchoch, ktoré dnes ráno otriasli sýrskym Damaskom. Informovala o tom štátna televízia, podľa ktorej išlo o útok "teroristov".

Explózie podľa agentúry AP ťažko poškodili budovu vojenskej tajnej služby, ktorá sa podieľa na potláčaní už 14 mesiacov trvajúceho povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada. K silným výbuchom došlo krátko pred 8.00 h v čase, keď pracovníci a študenti prichádzajú do zamestnania a do škôl.

Televízne zábery ukázali desiatky zničených a zhorených vozidiel, niektoré so spálenými ľudskými pozostatkami. Na ceste bolo vidieť veľký kráter.

Ranné útoky pri sídle vojenskej rozviedky si vyžiadali najmenej 55 mŕtvych a 372 zranených. Podľa ministerstva išlo o samovražedné útoky, pri ktorých použili viac ako 1000 kilogramov výbušnín umiestnených v autách. Väčšinu obetí tvoria civilisti.

K intenzívnemu ostreľovaniu zo strany sýrskej armády došlo v noci na dnes v meste Homs na severe krajiny, uviedla stanica BBC. Opoziční aktivisti označili ostreľovanie za najhoršie za uplynulé týždne.

V Homse sa nachádza 11 pozorovateľov OSN v snahe zabezpečiť dodržiavanie prímeria. Majú však podľa BBC nesplniteľnú úlohu, keďže obe strany porušujú deklarovaný pokoj zbraní.


EÚ označila bombové útoky za teroristický čin

Foto: TASR/AP
Európska únia dnes odsúdila bombové útoky v sýrskom Damasku ako "čin čistého terorizmu". Zároveň zdôraznila, že mierový plán medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana je naďalej "najlepšou cestou vpred".

"Zdá sa, že cieľom dvojitého bombového útoku bolo zabiť čo najviac ľudí a spôsobiť maximálne škody," povedal Michael Mann, hovorca šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej.

"Zvyšovanie počtu bombových útokov a pokračujúce porušovanie prímeria Annanovu misiu sťažujú, ale tiež zvyšujú jej dôležitosť," dodal. Mann vyzval všetky strany sýrskeho konfliktu, aby "čo najskôr zaistili úplnú realizáciu" mierového plánu.


Kofi Annan odsúdil bombové útoky

Kofi Annan
Foto: TASR/AP
Medzinárodný sprostredkovateľ pre Sýriu Kofi Annan dnes odsúdil dvojitý bombový útok v Damasku. Annan zároveň vyzval sýrske vládne jednotky a opozičných povstalcov na zastavenie bojov v súlade s prímerím, ktoré vyhlásili v apríli.

"Tieto odpudivé činy sú neprijateľné a násilnosti v Sýrii sa musia skončiť. Akékoľvek činy, ktoré zvyšujú napätie a úroveň násilností sú v protiklade so záujmami všetkých strán," uvádza sa v Annanovom vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Annan, osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ), sa snaží udržať pri živote svoj šesťbodový mierový plán a zabrániť, aby v Sýrii vypukla občianska vojna.

Dnešné útoky v sýrskom hlavnom meste sú najkrvavejšie od začiatku povstania proti vláde prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v marci 2011.

Miesto útoku si prezrel aj vedúci pozorovateľskej misie OSN v Sýrii generálmajor Robert Mood, ktorý uviedol, že sýrsky ľud si nezaslúži takéto "strašné násilie".

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil. K niekoľkým predchádzajúcim explóziám sa však prihlásila organizácia inšpirovaná al-Káidou, čo vyvoláva obavy, že do boja a nepokojov v Sýrii vstupujú teroristické skupiny.

V apríli si samovražedný bombový útok v Damasku vyžiadal desať mŕtvych.