Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výpadok elektriny ochromil v Atlante najrušnejšie letisko sveta

Na snímke ľudia čakajúci na odlety, ktorých zasiahol výpadok elektriny. Atlanta Foto: TASR/AP

Hovorca letiska Reese McCranie povedal, že výpadok prúdu zasiahol hodinu po poludní miestneho času celú prevádzku letiska.

Atlanta 18. decembra (TASR) - Atlanta 18. decembra (TASR) - Len týždeň pred Vianocami ochromil náhly výpadok elektriny v nedeľu popoludní najrušnejšie na letisko na svete, čo postihlo stovky letov a tisíce pasažierov, ktorí dlhé hodiny strávili v tme alebo v lietadlách uviaznutých na dráhach. Hartsfieldovo-Jacksonovo medzinárodné letisko v americkej Atlante napokon krátko pred polnocou miestneho času oznámilo, že dodávky elektriny boli úplne obnovené.

"Elektrina bola obnovená vo všetkých halách. Pasažierom roznášajú viac ako 5000 jedál. Čoskoro budú v prevádzke vlaky,"
uviedlo letisko na svojej stránke na sociálnej sieti.

Problémy na atlantskom letisku narušili leteckú dopravu v celých Spojených štátoch práve v jednom z najrušnejších období pre cestovanie počas roka. Podľa údajov televízie CNN museli zrušiť viac než 1170 príletov a odletov do Atlanty, ktorej letisko je kľúčovým centrom systému leteckej dopravy v USA.

Výpadok prúdu, ktorý zasiahol všetky aspekty prevádzky letiska, sa začal po požiari v podzemnom objekte energetickej spoločnosti Georgia Power, uviedol starosta Atlanty Kasim Reed. Intenzita požiaru poškodila dve elektrické stanice určené pre letisko - vrátane záložného systému.

Hasenie požiaru v podzemných tuneloch trvalo asi dve hodiny. Príčina zatiaľ nie je známa, nič však nenaznačuje, že bol založený úmyselne, dodal starosta.

Výpadok elektriny na letisku sa dotkol odhadom 30.000 ľudí. Mesto Atlanta dalo k dispozícii miestne medzinárodné kongresové centrum a kyvadlovú dopravu pre tých z nich, ktorí potrebovali niekde prespať.

Hartsfieldovo-Jacksonovo letisko vybaví ročne 104 miliónov pasažierov, píše agentúra AP. Titul najrušnejšieho letiska na svete má od roku 1998. Podľa jeho webovej stránky ním denne prejde v priemere 275.000 cestujúcich - na 2500 lietadlách, ktoré tam každý deň pristanú alebo odtiaľ odletia.