Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Vyše milióna Američanov zostáva bez prúdu aj na Deň nezávislosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výpadky elektriny spôsobili búrky, ktoré sa regiónom prehnali pred piatimi dňami. Dodávateľské firmy prisľúbili, že tímy opravárov budú pracovať - niektorí aj v 16-hodinových zmenách -, až kým elektrinu neobnovia.

Washington 4. júla (TASR) - Vyše milióna odberateľov elektriny v USA - v pásme od Indiany po Virgíniu - bolo aj dnes bez prúdu. Výpadky elektriny spôsobili búrky, ktoré sa regiónom prehnali pred piatimi dňami.

Kvôli problémom s dodávkami elektrickej energie nastúpia do práce počas dnešného amerického štátneho sviatku - Dňa nezávislosti - tisíce pracovníkov dodávateľských spoločností, ktorí budú opravovať poškodené miesta.

Väčšina z postihnutých oblastí čelí ďalšiemu horúcemu dňu s teplotami od 32 stupňov do približne 38 stupňov Celzia, sumarizuje agentúra Reuters. Horúčavy postihujú oblasť od Stredozápadu až po pobrežie Atlantického oceánu.

Prudké víkendové búrky a rekordné horúčavy spôsobili od piatka v USA smrť najmenej 23 ľudí. Niektorí zahynuli, keď na ich autá a domy spadli stromy, iní nevydržali vo vysokých teplotách.

V Kolumbijskom dištrikte, v ktorom sa nachádza Washington D.C., bolo ešte v raňajších hodinách bez prúdu 5000 odberateľov; v Marylande až 50.000 odberateľov.

Najväčšmi však výpadky postihli Západnú Virgíniu, kde ešte v noci nadnes nemalo elektrinu 315.000 odberateľov. Dodávateľské firmy prisľúbili, že tímy opravárov budú pracovať - niektorí aj v 16-hodinových zmenách -, až kým elektrinu neobnovia.