Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vzácny ružový diamant vydražili za rekordných 57,7 milióna dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meno Williamson Pink Star nadväzuje na dva legendárne ružové diamanty.

Hongkong 14. októbra (TASR) - Za 57,7 milióna dolárov vydražili v čínskom Hongkongu ružový diamant Williamson Pink Star, čo je najvyššia cena za karát diamantu predaného v aukcii. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Dražba 11,15-karátového diamantu sa konala ešte 7. októbra a dražbu usporiadala aukčná spoločnosť Sotheby's. Cena drahého kameňa za karát sa priblížila k sume 5,2 milióna dolárov, čo prekonalo doterajší rekord štyri milióny dolárov za karát z roku 2015. Kupcom bol nemenovaný zberateľ zo Spojených štátov, uviedla Sotheby's.

Meno Williamson Pink Star nadväzuje na dva legendárne ružové diamanty. Prvým je 23,6-karátový Williamson, ktorý v roku 1947 dostala ako svadobný dar nedávno zosnulá britská kráľovná Alžbeta II., druhým je 59,6-karátový diamant Pink Star, ktorý vydražili v roku 2017.

Williamson Pink Star je druhý najväčší ružový diamant predaný prostredníctvom aukcie. Vyťažili ho v bani Williamson v Tanzánii. Tamojšie ružové diamanty patria medzi najvzácnejšie a najcennejšie farebné diamanty, píše AFP.