Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Weber: Londýn nám musí povedať, čo teraz vlastne chce

Manfred Weber, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký konzervatívny europoslanec Weber má najvyššie šance stať sa novým predsedom Európskej komisie.

Brusel/Štrasburg 17. januára (TASR) - Oddialenie odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ktoré bolo stanovené na 29. marca tohto roku, by malo zmysel iba vtedy, ak vláda v Londýne oznámi svoje plány, čo presne chce robiť po tom, ako britskí poslanci v utorok večer odmietli dohodu o riadenom brexite. Uviedol to vo štvrtok šéf politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber, píše agentúra Reuters.

Nemecký konzervatívny europoslanec, ktorý ako volebný líder európskych ľudovcov má najvyššie šance stať sa novým predsedom Európskej komisie, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk však pripomenul, že oddialenie dátumu brexitu je iba oddialením riešenia súčasných problémov. Dodal, že v posledných mesiacoch a rokoch príliš často dochádzalo k odďaľovaniu nejakých termínov len preto, aby sa podarilo získať trochu času navyše.

"Povedzte nám, čo chcete. Potom sme ochotní ďalej rokovať," uviedol Weber v odkaze pre britskú vládu. A dodal, že "lopta je teraz na strane Londýna".

Weber zároveň upozornil, že už nie je priestor na ďalšie ústupky a že EÚ mala viacero ústupkov v prospech britskej strany počas rokovaní a prípravy dohody o riadenom brexite. Túto dohodu na mimoriadnom summite EÚ z 25. novembra 2018 schválila britská premiérka Theresa Mayová spolu s premiérmi a prezidentmi ostatných 27 členských krajín Únie, text dohody však britski poslanci v utorok večer jasne odmietli.

Spravodajca TASR Jaromír Novak