Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Epidémia eboly v KDR je stále medzinárodnou hrozbou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iba v priebehu uplynulého týždňa bolo potvrdených 15 nových prípadov eboly.

Ženeva 18. októbra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia dnes dospela k záveru, že epidémia eboly v Konžskej demokratickej republike stále predstavuje hrozbu medzinárodného rozmeru, hoci sa počet potvrdených prípadov v uplynulých týždňoch spomalil. Informovala o tom agentúra AP.

OSN prvýkrát označila terajšiu epidémiu v KDR za hrozbu medzinárodného rozmeru v júli tohto roka. V piatok sa stretli experti krízového výboru OSN, aby posúdili, či je toto označenie stále platné, a rozhodli, či sú potrebné ďalšie opatrenia.

Iba v priebehu uplynulého týždňa bolo potvrdených 15 nových prípadov eboly. WHO podotkla, že väčšina z týchto osôb nebola vo fyzickom kontakte s infikovanými ľuďmi.

Epidémia eboly v KDR oficiálne vypukla 1. augusta 2018 vo východnej provincii Severné Kivu, odkiaľ sa rozšírila aj do provincie Ituri. Epidémia eboly odvtedy postihla 3113 ľudí, z ktorých vyše 2150 tomuto ochoreniu podľahlo. Takmer 200 000 ľudí medzitým proti tomuto ochoreniu zaočkovali.

Vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka je pomenovaná podľa rieky na východe KDR, bývalého Zairu, kde bola prvýkrát identifikovaná v roku 1976. Najnovšia epidémia má druhú najhoršiu bilanciu, odkedy ebole v rokoch 2014 - 2016 podľahlo vyše 11 000 ľudí v Guinei, Sierre Leone a Libérii.