Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Z Belgorodskej oblasti pri hranici s Ukrajinou evakuovali asi 400 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Evakuácia súvisí s tým, že v rusko-ukrajinskom pohraničí v posledných dňoch zaznamenali niekoľko prípadov narušenia hranice diverzantmi, ktorí sa na územie Ruska snažia preniknúť z Ukrajiny.

Belgorod/Londýn 15. marca (TASR) - Z ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou evakuovali v posledných dňoch asi 400 civilistov. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok informoval gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov.

Evakuácia súvisí s tým, že v rusko-ukrajinskom pohraničí v posledných dňoch zaznamenali niekoľko prípadov narušenia hranice diverzantmi, ktorí sa na územie Ruska snažia preniknúť z Ukrajiny, kde bojujú na strane ukrajinskej armády. Tieto cezhraničné výpady sprevádzali prestrelky s ruskými bezpečnostnými zložkami.

Kým ruská strana tvrdí, že diverzným a prieskumným skupinám sa nepodarilo dostať na ruské územie, predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že sabotážne skupiny zmenili dve pohraničné oblasti Ruska - Belgorodskú a Kurskú - na "zóny aktívnych bojových operácií".

Ruské ministerstvo obrany - podľa BBC - trvá na tom, že pokusy o prelomenie hranice s Ukrajinou boli zmarené, pričom pri pokuse o prienik na územie Belgorodskej oblasti prišlo údajne o život "195 ukrajinských vojakov".

Aj Gladkov vo štvrtok neskoro večer deklaroval, že v regióne nie sú žiadne ukrajinské jednotky a že boje prebiehajú za hranicami Belgorodskej oblasti. Priznal však, že obec Kozinki, odkiaľ tiež evakuovali civilistov, utrpela vážne škody.