Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Z Ruska sa na Ukrajinu vráti ďalších šesť ukrajinských detí

Na archívnej snímke tínedžerky v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Nemenovaný zdroj zapojený do organizovania návratov uviedol, že tieto deti sa zdržiavali u príbuzných v Rusku či na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Dauha/Kyjev 5. decembra (TASR) - Z Ruska sa na Ukrajinu vráti šesť ukrajinských detí v rámci snáh sprostredkovaných Katarom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Nemenovaný zdroj zapojený do organizovania návratov uviedol, že tieto deti sa zdržiavali u príbuzných v Rusku či na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Podľa uvedeného zdroja už deti cestujú cez Moskvu domov na Ukrajinu. Jedno z nich eskortovali katarskí diplomati na ambasádu tohto arabského štátu v ruskej metropole.

"Celý proces zahŕňal získanie súhlasu rodín... identifikáciu maloletých a overenie identifikačných údajov, koordináciu s humanitárnymi organizáciami, ako aj logistické opatrenia," uviedol nemenovaný katarský predstaviteľ.

Podľa agentúry Reuters ide o druhú fázu Katarom sprostredkovaných snáh o návrat ukrajinských detí, pričom rokovania o tejto záležitosti prebiehajú minimálne už od apríla tohto roka. V októbri sa domov vrátili prvé štyri ukrajinské deti.

Katar na žiadosť Ukrajiny súhlasil so sprostredkovaním návratu ukrajinských detí ich blízkym príbuzným počas júlovej návštevy katarského premiéra Muhammada bin Abdarrahmána Sáního v Kyjeve.

Rusko pred vyše 21 mesiacmi zaútočilo na Ukrajinu a doteraz okupuje časti ukrajinského územia. Kyjev obviňuje Moskvu, že počas invázie deportovala z okupovaných oblastí asi 20.000 maloletých, ktoré boli odvezené do Ruska alebo na anektovaný polostrov Krym.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v marci v tejto spojitosti zatykače na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú a na prezidenta Vladimira Putina. Oboch viní z nezákonných deportácií detí a ďalších osôb z Ukrajiny. Rusko obvinenia popiera; podľa neho deti boli v záujme ich vlastnej bezpečnosti odvezené z oblastí pri frontovej línii.