Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabská armáda: Za útokmi na ropné zariadenia stál Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K tomuto činu sa predtým prihlásili povstalci podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene.

Rijád 18. septembra (TASR) - Saudskoarabská armáda v stredu oznámila, že útoky na tamojšie ropné zariadenia z uplynulého víkendu sa uskutočnili "nepochybne pod záštitou Iránu". Ukázala v tejto súvislosti novinárom trosky pochádzajúce z "dronov a strely s plochou dráhou letu" použitých pri týchto útokoch, informovali tlačové agentúry AFP a AP.

Útoky zo soboty, ktoré boli cielené na ropné zariadenia Bikajk a Churajs vo východnej časti Saudskej Arábie, "prišli zo severu", teda zo smeru, kde sa nachádza Irán a Irak, uviedol hovorca saudskoarabských ozbrojených síl Turkí Málikí s tým, že presné miesto vypustenia zbraní je stále predmetom vyšetrovania.

K tomuto činu sa predtým prihlásili povstalci podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene, ležiacom južne od Saudskej Arábie. Podľa Málikího však útoky "nemohli prísť z Jemenu".

Irán opakovane poprel, že by stál za spomínanými útokmi, a varoval Spojené štáty, akýkoľvek krok proti Teheránu "sa stretne s okamžitou odpoveďou". Americký prezident Donald Trump však v stredu ohlásil "podstatné" sprísnenie sankcií Spojených štátov voči Iránu v odozve na túto udalosť. Ešte cez víkend upozornil, že Spojené štáty sú po útokoch v Saudskej Arábii pripravené na odvetu, keď sa oficiálne určí, kto za nimi stál.