Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Za výbuchmi v Dnepropetrovsku zrejme stoja zločinecké skupiny

Okolostojaci pomáhajú zranenej žene po výbuchu nálože na zastávke električky v Dnepropetrovsku 27. apríla 2012. Desiatky ľudí vrátane školákov sa zranili pri štyroch výbuchoch v rušných častiach ukrajinského priemyselného mesta Dnepropetrovsk. Foto: TASR/AP

K explóziám došlo len niekoľko týždňov pred júnovými Majstrovstvami Európy vo futbale, ktoré sa uskutočnia v Poľsku a na Ukrajine.

Kyjev 2. mája (TASR) - Za minulotýždňovými bombovými útokmi v ukrajinskom Dneprotetrovsku môžu byť spory podnikateľských zločineckých skupín. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroje z ukrajinskej tajnej služby.

Východoukrajinským Dnepropetrovskom 27. apríla otriasli výbuchy celkovo desiatich náloží, ktoré podľa oficiálnych zdrojov zranili 30 ľudí, vrátane 11 tínedžerov. Podľa úradov išlo o teroristický útok, k zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil. Polícia zverejnila identikity troch podozrivých.

Okolostojaci pomáhajú zranenému mužovi po výbuchu nálože na zastávke električky v Dnepropetrovsku 27. apríla 2012. Desiatky ľudí vrátane školákov sa zranili pri štyroch výbuchoch v rušných častiach ukrajinského priemyselného mesta Dnepropetrovsk.
Foto: TASR/AP
Ukrajinské tajné služby považujú za najpravdepodobnejšie, že výbuchy sú výsledkom sporov medzi podnikateľskými skupinami s kriminálnym pozadím.

"Mestom otriasa boj medzi miestnymi podnikateľských skupinami s väzbami na zločinecké kruhy," uviedol zdroj z ukrajinskej tajnej služby pre internetový denník ZN.UA.

Len pred dvoma týždňami v centre mesta zabili vplyvného podnikateľa Gennadija Akseľroda zapleteného do ilegálnych aktivít. Tajné služby sa domnievajú, že politický motív útokov možno s veľkou pravdepodobnosťou vylúčiť.

Ukrajinská opozícia vyhlásila, že útoky mohli byť súčasťou vládneho sprisahania na odvrátenie pozornosti od väznenia opozičnej líderky Julie Tymošenkovej. K explóziám došlo len niekoľko týždňov pred júnovými Majstrovstvami Európy vo futbale, ktoré sa uskutočnia v Poľsku a na Ukrajine.