Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Záchranári našli telo jedného z mužov uviaznutých v jaskyni v Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľká snežná jaskyňa, ktorá je najdlhšou a zároveň najhlbšou v Tatrách, sa nachádza pri hraniciach so Slovenskom a má celkovú dĺžku 24 kilometrov.

Varšava 23. augusta (TASR) - Poľskí záchranári našli vo štvrtok telo jedného z dvoch jaskyniarov, ktorí ešte v sobotu uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v Západných Tatrách. Informovala o tom poľská Tatranská dobrovoľnícka záchranná služba (TOPR), píšu agentúry AP a Reuters.

"Prvý z dvoch jaskyniarov bol nájdený v jaskyni; je mŕtvy. Viac informácií poskytneme zajtra," uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení TOPR.

Záchranári použili ešte v pondelok večer malé množstvo výbušnín, aby rozšírili jaskynné chodby a mohli sa tak dostať k uviaznutým jaskyniarom.

Dvaja jaskyniari uviazli v hĺbke približne 500 metrov pod úrovňou vstupu do Veľkej snežnej jaskyne (Jaskinia Wielka Sniežna) po náhlom zatopení jednej z chodieb v dôsledku nedávnych dažďov. Štyrom ďalším jaskyniarom sa podarilo z jaskyne uniknúť a následne upovedomiť záchranárov.

Zmienená jaskyňa, ktorá je najdlhšou a zároveň najhlbšou v Tatrách, sa nachádza pri hraniciach so Slovenskom a má celkovú dĺžku 24 kilometrov.