Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Záchranári po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí

Na snímke záchranári hľadajú preživších po zosuve pôdy, ktorý zasiahol indonézsky ostrov Sulawesi v noci nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Zosuv zasiahol oblasť na juhu provincie Južné Sulawesi.

Jakarta 15. apríla (TASR) - Záchranári potvrdili 18 obetí na životoch po zosuve pôdy, ktorý v noci nedeľu zasiahol indonézsky ostrov Sulawesi. Stále pátrajú po dvoch nezvestných osobách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Zosuv zasiahol oblasť na juhu provincie Južné Sulawesi. Agentúra AFP v nedeľu s odvolaním sa na miestne úrady informovala o najmenej 19 obetiach na životoch.

Šéf záchranárov v meste Makassar v pondelok uviedol, že približne 14 tiel našli v obci Makale a štyri v obci South Makale. "Stále pátrame po dvoch ďalších obetiach, hmla a dážď však pátranie sťažujú," uviedol šéf úradu na riešenie katastrov v oblasti Tana Toraja v Južnom Sulawesi.

Do pátrania v okolí obcí na úbočí hôr sú zapojené desiatky vojakov, policajtov a dobrovoľníkov. Záchranárom sa ešte v nedeľu podarilo vytiahnuť dve zranené osoby vrátane 8-ročného dievčaťa. Previezli ich do nemocnice.

V oblasť Tana Toraja je množstvo turistami vyhľadávaných atrakcií vrátane tradičných domov a tzv. tau-tau - drevených figurín zosnulých.

Zosuvy pôdy a záplavy sú na indonézskych ostrovoch pomerne bežné počas obdobia dažďov. Ich prejavy na viacerých miestach zhoršuje odlesňovanie.