Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Záchranári zastavili pátranie po turistoch nezvestných vo Švajčiarsku

Na leteckej snímke pohľad na zosuv skál vo švajčiarskej obci Bondo 25. augusta 2017. Foto: TASR/AP

V stredu sa z hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom) na švajčiarsko-talianskej hranici uvoľnili približne štyri milióny kubických metrov skál.

Viedeň 26. augusta (TASR) - Pátranie po ôsmich turistoch nezvestných vo Švajčiarsku po mohutnom zosuve skalného masívu sa dnes skončilo. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu polície Sandru Scianguettaovú.

"Vyčerpali sme všetky možnosti, pomocou ktorých by sme mohli nezvestných ľudí nájsť," konštatovala. "Padlo rozhodnutie zastaviť pátranie po nezvestných," uzavrela hovorkyňa.

V stredu sa z hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom) na švajčiarsko-talianskej hranici uvoľnili približne štyri milióny kubických metrov skál a valili sa dolu údolím Bondasca vo švajčiarskom kantóne Graubünden, kde sa podľa predpokladov práve nachádzali ôsmi turisti.

Záchranári podľa hovorkyne dospeli k záveru, že nezvestní turisti z Nemecka, Švajčiarska a Rakúska boli v údolí Bondasca a pravdepodobne ich zasiahli valiace sa sutiny. Pátracie tímy podľa nej vzali do úvahy čas, ktorý uplynul od stredajšieho zosuvu, ako aj nebezpečenstvo, ktoré záchranárom v tejto oblasti hrozí. V piatok totiž došlo v tomto údolí aj k druhému zosuvu skál z hory Piz Cengalo.