Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Europol klepol po prstoch 53 ľuďom: Využívali falšované bankovky

Falošné eurá. Foto: TASR/KR PZ v Trnave

Pre úspešnosť dolapenia páchateľov bolo kľúčovým zadržanie Korutánca, ktorý sfalšoval celkove zhruba 6000 kusov bankoviek v nominálnej hodnote 50 eur a mnohé z falzifikátov rozoslal.

Viedeň 20. septembra (TASR) - Odhalenie falšovateľa peňazí v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko vyvolalo vlnu zatýkania v siedmich európskych štátoch. Muž z Korutánska si totiž pedantne viedol záznamy o svojich zákazníkoch, a tak došlo nielen v Rakúsku, ale aj na Slovensku, v Česku, Francúzsku, Grécku, Nemecku a Španielsku k zadržaniu celkove 53 osôb.

Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na Europol, ktorý medzinárodnú operáciu koordinoval.

Pre jej úspešnosť bolo kľúčovým februárové zadržanie 34-ročného Korutánca, ktorý sfalšoval celkove zhruba 6000 kusov bankoviek v nominálnej hodnote 50 eur a mnohé z falzifikátov rozoslal.

V auguste tohto muža odsúdili na tri roky väzenia, z toho 12 mesiacov nepodmienečne. Súd mu zrejme zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť značný podiel na úspechu operácie pod vedením Europolu, pred ktorou poskytol vyšetrovateľom všetky svoje spisy o objednávkach a zákazníkoch.

Ako dnes informoval Europol, pri operácii zrealizovali v uvedených siedmich európskych štátoch 77 domových prehliadok, zadržali celkove 53 podozrivých a zaistili 2049 falšovaných bankoviek.

Profesionálne vybavený Korutánec-samouk falšoval peniaze vo svojom byte a predával falzifikáty cez tzv. temnú stranu internetu - darknet. V priebehu asi troch mesiacov rozoslal na 375 adries 2180 falzifikátov, ďalších 1200 mal v čase odhalenia vo svojej dielni. Vyše 3000 iných bankoviek síce už vytlačil, ale ešte nevystrihol.