Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zahraničné médiá menia názory Severokórejčanov, majú k nim prístup

Foto: TASR/AP

Za sledovanie zahraničných médií hrozia Severokórejčanom stále dlhoročné väzenské tresty a zadržiavanie v pracovných táboroch.

Washington 10. mája (TASR) - Obyvatelia komunistickej Severnej Kórey majú v súčasnosti bezprecedentný prístup k zahraničným médiám, čo u nich vytvára pozitívnejšie postoje voči vonkajšiemu svetu. KĽDR však stále patrí medzi krajiny s najviac uzavretým mediálnym prostredím.


Vyplýva to zo štúdie, ktorú pre vládu USA vypracovala konzultačná spoločnosť InterMedia. O jej obsahu dnes informovala agentúra AP.

Štúdia s názvom "Tiché otváranie: Severokórejčania v meniacom sa mediálnom prostredí" je založená na výpovediach utečencov z KĽDR.

Za sledovanie zahraničných médií hrozia Severokórejčanom stále dlhoročné väzenské tresty a zadržiavanie v pracovných táboroch. Oficiálne reštrikcie sa v ostatnom desaťročí dokonca sprísnili, ale ich dodržiavanie sa vymáha menej než v minulosti a zriedkavejšie dochádza aj k vzájomnému udávaniu obyvateľov.

Takmer polovica respondentov uviedla, že pred útekom sledovala zahraničné DVD disky, ktoré sú v izolovanej krajine vôbec najčastejším médiom z cudziny. Asi štvrtina počúvala rozhlasové alebo televízne správy zo zahraničia. Takmer tretina sa odhodlala preladiť televízne prijímače, fixne nastavené na sledovanie štátnej televízie, čo im umožnilo zachytiť signály staníc zo susednej Číny alebo Južnej Kórey.

Podľa autorov štúdie aj obmedzený prístup k zahraničným médiám prispieva k tomu, že Severokórejčania pozitívnejšie vnímajú Južnú Kóreu a USA a začínajú mať kritickejšie postoje k situácii vo svojej krajine.

Na tomto vývoji sa podpísal dovoz lacnej elektroniky z Číny, predovšetkým televízorov a DVD prehrávačov. Hlavne v radoch miestnej elity sa objavujú aj počítače, USB kľúče a nelegálne dovážané čínske mobily, z ktorých sa - na rozdiel od severokórejských - dá volať aj do zahraničia. Internet však stále zostáva obmedzený len na malý počet počítačov v prísne strážených komplexoch.