Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Západní spojenci odsúdili nový volebný systém v Hongkongu

Členovia volebnej komisie vyprázdňujú volebnú urnu vo volebnej miestnosti po voľbách do legislatívnej rady (parlamentu) 19. decembra 2021 v Hongkongu. V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, sa v nedeľu k Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení zároveň západní spojenci vyjadrili vážne znepokojenie nad dosahmi zákona o národnej bezpečnosti a rastúcimi obmedzeniami slobody prejavu a slobody zhromažďovania.

Hongkong 20. decembra (TASR) - Británia, Spojené štáty, Kanada, Austrália a Nový Zéland odsúdili v pondelok nové pravidlá zavedené Pekingom týkajúce sa volieb do legislatívnej rady (parlamentu) v Hongkongu. Skutočnosť, že došlo k dramatickému zníženiu počtu priamo volených zástupcov občanmi a preverovaniu kandidátov, podľa nich "eliminovalo" opozíciu. Informovala o tom agentúra AFP.

"My, ministri zahraničných vecí Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov amerických, berúc na vedomie výsledok volieb do hongkonskej legislatívnej rady, vyjadrujeme vážne znepokojenie nad odstránením demokratických prvkov volebného systému tejto osobitnej administratívnej oblasti (Číny)," uviedla pätica krajín v spoločnom vyhlásení.

Zmena volebného systému podľa zmienených štátov totiž "eliminovala akúkoľvek zmysluplnú politickú opozíciu". Vo vyhlásení zároveň západní spojenci vyjadrili vážne znepokojenie nad dosahmi zákona o národnej bezpečnosti a rastúcimi obmedzeniami slobody prejavu a slobody zhromažďovania.
Ľudia čakajú pred volebnou miestnosťou počas volieb do legislatívnej rady (parlamentu) v Hongkongu v nedeľu 19. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

V Hongkongu sa v nedeľu konali parlamentné voľby, ktoré poznačila rekordne nízka účasť voličov. Išlo o prvé voľby do tamojšej legislatívnej rady, odkedy v meste zaviedli zmeny volebného systému v rámci reakcie Pekingu na eskalujúce protesty spred dvoch rokov. Demonštrácie zastavil kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti, po ktorého schválení skončilo mnoho aktivistov vo väzení a ďalší utiekli do zahraničia.

Na základe nových pravidiel všetkých kandidátov do legislatívnej rady preverili, či spĺňajú požiadavky kladené na "vlastenectvo" a politickú lojalitu voči Číne. Občania si priamo volili len 20 z 90 členov zboru. Ďalších 40 poslancov vyberá komisia zložená z 1500 ľudí plne lojálnych Pekingu a zvyšných 30 propekinské výbory zastupujúce záujmové a priemyselné skupiny.

Výsledky volieb sa očakávajú neskôr v priebehu dňa.