Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Žaparov vyzval obyvateľov Kirgizska, aby sa ako národ zjednotili

Na archívnej snímke Sadyr Žaparov. Foto: TASR/AP

Urobil tak po tom, čo si obnovenie nepokojov na hraniciach medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vyžiadalo takmer 100 obetí.

Biškek 19. septembra (TASR) - Kirgizský prezident Sadyr Žaparov v pondelok vyzval tamojších obyvateľov, aby sa ako národ zjednotili. Urobil tak po tom, čo si obnovenie nepokojov na hraniciach medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vyžiadalo takmer 100 obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Boje na hraniciach nateraz prestali," uviedol Žaparov v pondelkovom vyhlásení. Obyvateľov Kirgizska tiež vyzval, aby ignorovali "provokačné vyhlásenia" na internete, ktoré majú podľa neho za cieľ zhoršiť vzťahy Kirgizov so susednými krajinami.

Žaparov tiež obyvateľov Kirgizska uistil, že krajina má dostatok finančných prostriedkov na to, aby dokázala adekvátne vyzbrojiť svoju armádu a zaplatiť rekonštrukciu obydlí, ktoré boli počas bojov zničené.

Kirgizský prezident sa podľa AFP snažil príhovorom k verejnosti vyhnúť prípadným vnútroštátnym nepokojom. Táto stredoázijská krajina bola totiž od roku 2005 dejiskom troch revolúcií. Posledná z nich sa odohrala v roku 2020.

Bojujúce strany sa v piatok dohodli na prímerí. Žaparov a tadžický prezident Emomali Rachmon sa následne stretli na summite v Uzbekistane. Len niekoľko hodín po tomto stretnutí sa však obe republiky začali opätovne obviňovať z obnovenia paľby.

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu vyzval predstaviteľov oboch krajín, aby "rokovali o trvalom prímerí".

Potýčky na 970 kilometrov dlhých spoločných hraniciach týchto dvoch stredoázijských republík sú pomerne časté, ale zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať. Vlani však viedli takmer k totálnej vojne a zahynulo pri nich približne 50 ľudí.