Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zavraždeného policajného náčelníka Kandaháru nahradí jeho brat

Na archívnej snímke policajný šéf v juhoafganskej provincii Kandahár generál Abdul Rázik počas rozhovoru pre americkú agentúru Associated Pressv Kandaháre. Foto: TASR/AP

Abdul Rázik bol jedným z najmocnejších mužov v celom južnom Afganistane.

Kábul 22. októbra (TASR) - Policajného náčelníka juhoafganskej provincie Kandahár Abdula Rázika, ktorého minulý týždeň zavraždili členovia jeho ochranky, nahradí vo funkcii jeho mladší brat Tadín Chán. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Rázik bol jedným z najmocnejších mužov v celom južnom Afganistane. Ako člen vplyvného paštúnskeho kmeňa Ačakzaj a znalec zložitej kmeňovej politiky sa často dostával do sporov s vládou afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, avšak v Kandaháre sa tešil veľkej podpore a bol prakticky neodvolateľný.

K nominácii Rázikovho mladšieho brata Tadína Chána na funkciu kandaharského policajného náčelníka prišlo po neúprosnom nátlaku vplyvných kmeňových náčelníkov, ktorí vládu v Kábule donútili vymenovať ho aj napriek nedostatku skúseností a nedostatočnej kvalifikácii.

Pri útoku, ku ktorému došlo minulý štvrtok v rezidencii guvernéra v Kandaháre, zahynul okrem Rázika aj provinčný šéf spravodajskej služby Abdul Mohmin, zatiaľ čo guvernér Zalmaj Vesá podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice. Útok si vyžiadal aj zranenia dvoch amerických vojakov, ktorí sa v sídle guvernéra zúčastňovali na stretnutí venovanom bezpečnosti pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Hlavný cieľ útoku, ktorým bol veliteľ spojeneckých síl v Afganistane generál Scott Miller, vyviazol bez zranení. K zodpovednosti za atentát sa prihlásilo militantné afganské hnutie Taliban.