Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav väzneného ukrajinského režiséra je údajne uspokojivý

Na archívnej snímke Oleg Sencov. Foto: TASR/AP

Režisér vraj vyzerá dobre, je čulý, prirodzene komunikuje a dostáva umelú výživu.

Moskva 21. júna (TASR) - Zdravotný stav uväzneného ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova, ktorý už vyše mesiaca drží hladovku vo väzení v Rusku, je momentálne uspokojivý. Uviedol to vo štvrtok podľa agentúry RIA Novosti Anatolij Sak, ombudsman ruského Jamalskoneneckého autonómneho okruhu, kde je Sencov uväznený.

Sak ďalej uviedol, že Sencova nedávno navštívil. Podľa jeho slov režisér vyzerá dobre, je čulý, prirodzene komunikuje a dostáva umelú výživu.

"Počas rozhovoru som informoval občana Sencova, že hladovka má očividne negatívny vplyv na jeho zdravotný stav a navrhol som mu, aby sa dôkladne zamyslel nad tým, či má zmysel v nej pokračovať. Sencov sa usmial, ale verbálnu odpoveď som od neho nedostal," povedal Sak s tým, že odsúdený je pod "intenzívnym nepretržitým dohľadom lekárov".

Agentúra AP píše, že Sencovov zdravotný stav, ktorý Anatolij Sak opísal, nebolo možné bezprostredne potvrdiť.

Sencov je väznený v západosibírskom meste Labytnangi. Od 14. mája drží hladovku za prepustenie 64 ukrajinských občanov, ktorých považuje za politických väzňov.

Sencova zadržali na Kryme v roku 2014 po tom, ako Rusko tento polostrov anektovalo. Súd ho poslal do väzenia na 20 rokov pre plánovanie teroristického činu, čo však on sám popiera.

Na prepustenie ukrajinského filmára vyzvali západní politici aj viaceré osobnosti z umeleckých kruhov.