Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Izrael má plné právo brániť sa proti teroru

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Informoval, že bolo zriadené špeciálne oddelenie na pomoc Ukrajincom, ktorí sa nachádzajú v Izraeli.

Kyjev 8. októbra (TASR) - Izrael má nespochybniteľné právo na sebaobranu proti útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas, vyhlásil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa už vyše 19 mesiacov bráni ruskej invázií. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Izrael má plné právo brániť sa proti teroru. Ako každý iný štát. A je veľmi dôležité, aby celý svet reagoval na teror jednotne a zásadovo," napísal Zelenskyj v aplikácii X v reakcii na sobotňajší masívny útok palestínskych militantov na Izrael.

Informoval, že bolo zriadené špeciálne oddelenie na pomoc Ukrajincom, ktorí sa nachádzajú v Izraeli.

Ukrajinský rezort diplomacie taktiež odsúdil teroristické útoky na Izrael vrátane raketových úderov proti civilistom v Tel Avive a Jeruzaleme.



"Vyjadrujeme podporu Izraelu v jeho práve brániť svoje územie a svoj ľud," uviedlo ministerstvo.

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská poznamenala, že Ukrajinci "chápu a zdieľajú bolesť izraelského ľudu".

Ozbrojenci Hamasu v sobotu skoro ráno začali z pásma Gazy prekvapivú masívnu vojenskú operáciu proti Izraelu, na viacerých miestach vtrhli na jeho územie a zároveň naň vypálili tisíce rakiet.

Podľa odhadov izraelskej polície infiltrovalo do Izraela asi 200 až 300 militantov Hamasu, ktorí zajali a do pásma Gazy odvliekli neznáme množstvo izraelských civilistov a vojakov. Podľa odhadov izraelských médií ich môžu byť aj desiatky.