Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa poďakoval USA za strely ATACMS, potvrdil ich použitie

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Strely ATACMS môžu zohrávať kľúčovú úlohu v snahe Ukrajiny zasiahnuť letisko v Berďansku.

Kyjev 17. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer potvrdil, že ukrajinská armáda po prvýkrát použila proti Rusku strely dlhého doletu ATACMS od Spojených štátov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Vyjadrujem Spojených štátom mimoriadnu vďačnosť," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti a dodal, že "strely sú skutočne presné a osvedčili sa". Ďalej uviedol, že strely použili proti Rusku, nepovedal však, kedy a kde presne sa tak stalo.

Strely ATACMS môžu zohrávať kľúčovú úlohu v snahe Ukrajiny zasiahnuť letisko v Berďansku. Najbližšie pozície ukrajinských jednotiek na západnom brehu rieky Dneper sú od tohto miesta vzdialené asi 160 kilometrov.



Zelenskyj dlhodobo žiadal USA o dodanie týchto taktických striel. Washington sa však obával, že Kyjev by nimi mohol zasiahnuť ruské územie, čo by viedlo k eskalácii konfliktu s Moskvou. Americký prezident Joe Biden minulý mesiac potvrdil, že ich Ukrajine dodajú. Už vtedy však americkí predstavitelia naznačili, že ich bude iba okolo dvadsať.