Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa poďakoval Senátu USA za schválenie pomoci Ukrajine

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Za balík v celkovej hodnote viac než 95 miliárd dolárov hlasovalo 70 amerických senátorov a 29 ich bolo proti.

Kyjev 13. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval členom Senátu amerického Kongresu, ktorí hlasovali za pomoc Ukrajine v hodnote 60 miliárd dolárov, informuje TASR.

"Americká pomoc približuje Ukrajine spravodlivý mier a obnovuje globálnu stabilitu, čo povedie k väčšej bezpečnosti a prosperite pre všetkých Američanov a celý slobodný svet," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Za balík v celkovej hodnote viac než 95 miliárd dolárov hlasovalo 70 amerických senátorov a 29 ich bolo proti. Okrem Ukrajiny sa má z balíka financovať aj pomoc Izraelu v hodnote 14 miliárd dolárov, deväť miliárd má ísť na humanitárne účely na palestínskych územiach, Ukrajine a v ďalších oblastiach a takmer päť miliárd na podporu spojencov USA v indicko-tichomorskom priestore.

Pomoc musí schváliť aj republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov, avšak jej predseda Mike Johnson z Republikánskej strany už v pondelok avizoval, že v prípade schválenia balíka v Senáte nepredloží toto opatrenie na hlasovanie v dolnej komore Kongresu. Republikáni poskytnutie pomoci uvedeným štátom podmieňujú sprísnením režimu na hraniciach USA s Mexikom.