Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Súhlasíme s textom tzv. Steinmeierovho plánu

Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry TASS Zelenskyj uviedol, že zákon musí schváliť parlament pred koncom roka po prerokovaní s verejnosťou.

Kyjev 1. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že Kyjev súhlasí s textom tzv. Steinmeierovho plánu, o čom informoval osobitného vyslanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Martina Sajdika v trojstrannej kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase. Informovala o tom televízia 112 Ukrajina.

"Odpovedali sme na list pána Sajdika, že súhlasíme s textom Steinmeierovho plánu. Steinmeierov plán by sa mal implementovať do nového zákona o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý zatiaľ nie je vypracovaný," uviedol Zelenskyj po schôdzke trojstrannej kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku.

Podľa agentúry TASS Zelenskyj uviedol, že zákon musí schváliť parlament pred koncom roka po prerokovaní s verejnosťou.

"Nebudú v ňom prekročené žiadne červené čiary, a preto nedôjde ku kapitulácii," zdôraznil ukrajinský prezident.

Všetci členovia kontaktnej skupiny na utorkovom zasadnutí schválili Steinmeierov plán, uviedol po stretnutí ruský vyslanec v skupine Boris Gryzlov.

"Strany schválili pravidlo vykonávania zákona o osobitnom štatúte pre územia v Doneckej a Luhanskej oblasti. Podarilo sa nám prekonať odpor ukrajinskej delegácie, ktorá zastavila podpísanie tohto plánu počas predchádzajúceho zasadnutia kontaktnej skupiny," povedal Gryzlov.

Zdroje blízke rokovaniam v Minsku pre TASS uviedli, že "všetky strany podpísali listy pre OBSE s oznámením, že každá strana podporuje plán a jeho realizáciu". Dodali, že dokument podpísal aj ukrajinský vyslanec v kontaktnej skupine Leonid Kučma.