Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina odrazila ruský útok neďaleko Vuhledaru

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Vuhledar leží na strategickej križovatke medzi východnou a južnou frontovou líniou.

Kyjev 2. novembra (TASR) - Ukrajinské sily odrazili nový ruský útok neďaleko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a stále sa pokúšajú postúpiť ďalej na juh, oznámil vo štvrtok prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Vuhledar leží na strategickej križovatke medzi východnou a južnou frontovou líniou.

"Nepriateľ urobil pokus posunúť sa k Vuhledaru, ale naši vojaci ho zastavili a spôsobili mu ťažké straty: prišiel o desiatky kusov techniky, mnohí (Rusi) boli zabití a ranení," uviedol Zelenskyj v aplikácii Telegram.

Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť jeho opis situácie na bojisku. Ukrajinská armáda informovala, že v posledných týždňoch sa boje na východnom fronte vystupňovali. Oznámila tiež, že Rusko sa snaží preskupiť sily a nahradiť straty neďaleko mesta Avdijivka severne od Donecka.

"Nepriateľ sa stále snaží obkľúčiť Avdijivku, ale teraz nie tak aktívne - snaží sa preskupiť a nahradiť straty, aby potom ďalej útočil," povedal Olexandr Štupun, hovorca velenia ukrajinského operačno-strategického zoskupenia Tavrija.

Rusko obnovilo bojové akcie v snahe obkľúčiť Avdijivku, kde bojuje od polovice októbra.