Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina vráti úder, ak Rusko spustí zimné bombardovanie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR - AP

Ako Zelenskyj vo svojom oznámení napísal, kroky Ruska ukazujú, že chápe, že Ukrajina je teraz lepšie vyzbrojená na to, aby reagovala na ruské útoky.

Kyjev 25. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že Ukrajina podnikne túto zimu úder proti Rusku a nebude sa len brániť, ak Moskva spustí vzdušné útoky zamerané na ochromenie ukrajinskej energetickej siete. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Ukrajina sa obáva, že Rusko plánuje bombardovať kľúčovú energetickú infraštruktúru, aby demoralizovalo obyvateľov. Milióny Ukrajincov museli už minulú zimu znášať rozsiahle výpadky elektriny a ďalšie poruchy, keďže Rusko útočilo raketami a dronmi na energetické zariadenia Ukrajiny.

"Pripravujeme sa na to, že teroristi budú útočiť na energetickú infraštruktúru. Tento rok sa nebudeme len brániť, ale budeme aj odpovedať," napísal Zelenskyj v odkazovej aplikácii Telegram.

Rusko, ktoré označuje energetickú infraštruktúru za legitímny cieľ svojich útokov, podnikalo minulú zimu pravidelné útoky strategickými bombardérmi a bojovými loďami. Tie odpaľovali riadené strely z diaľky stoviek kilometrov, ale Ukrajina väčšinou nedokázala reagovať.

Hoci Ukrajina stále nemá výzbroj dlhého doletu tohto druhu, od minulej zimy značne zvýšila svoje útočné spôsobilosti, napríklad vyrába drony a získala západné zbrane ako riadené strely Storm Shadow a balistické strely dlhého doletu známe ako ATACMS.

Ukrajina v posledných mesiacoch podniká útoky na Krymský polostrov, ktorý Rusko obsadilo a anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Používa aj námorné drony vybavené výbušninami, ktorými útočí na plavidlá ruských námorných síl.

Ruskí predstavitelia obvinili Ukrajinu aj z minulomesačného útoku na elektrickú stanicu a ďalšiu energetickú infraštruktúru, čo spôsobilo výpadky elektriny v západoruských oblastiach, ktoré hraničia s Ukrajinou.

Ukrajina minulý mesiac oznámila, že prvýkrát použila strely ATACMS dodané Spojenými štátmi a spôsobila ťažké škody na dvoch letiskách v oblastiach okupovaných Ruskom.

Ako Zelenskyj vo svojom oznámení napísal, kroky Ruska ukazujú, že chápe, že Ukrajina je teraz lepšie vyzbrojená na to, aby reagovala na ruské útoky.

"Nepriateľ to dobre chápe. Začal sťahovaním svojej flotily z Krymu a teraz premiestňuje svoje letectvo ďalej od našich hraníc," dodal ukrajinský prezident.