Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj v telefonáte s Netanjahuom vyjadril solidaritu s Izraelom

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na tretí summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Granade vo štvrtok 5. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tiež informoval, že ukrajinskí diplomati spolupracujú s izraelskou políciou, aby zaistili bezpečnosť ukrajinských občanov.

Kyjev 8. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu telefonicky rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyjadril podporu Izraelu, ktorý po masívnom útoku Hamasu podniká odvetné vojenské akcie proti tomuto militantnému palestínskemu hnutiu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian.

"Rozprával som sa s premiérom Netanjahuom, aby som ho ubezpečil o solidarite Ukrajiny s Izraelom, ktorý trpí masívnym tvrdým útokom, a aby som vyjadril sústrasť pozostalým," uviedol Zelenskyj. V Izraeli zahynulo pri útokoch palestínskych militantov od sobotňajšieho rána vyše 600 ľudí.

"Premiér ma informoval o súčasnej situácii a operáciách izraelských ozbrojených a bezpečnostných síl, ktoré odrážajú útoky," oznámil ukrajinský prezident. Dodal: "Diskutovali sme aj o možnom rozšírení násilia a o tom, čo to bude znamenať pre bezpečnostnú situáciu v regióne a mimo neho."



Zelenskyj tiež informoval, že ukrajinskí diplomati spolupracujú s izraelskou políciou, aby zaistili bezpečnosť ukrajinských občanov.