Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj víta kroky Západu vedúce k vylúčeniu Ruska zo systému SWIFT

Na archívnej snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tiež uvítal ochotu Turecka a Azerbajdžanu pomôcť pri organizovaní mierových rozhovorov Ukrajiny s Ruskom.

Kyjev 27. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu privítal kroky Západu smerujúce k vylúčeniu Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. Ide o krok, ktorý Ukrajina očakáva v rámci reakcie Západu na vpád ruských jednotiek na Ukrajinu.

Ako podľa agentúry Reuters informoval predstaviteľ francúzskeho prezidenta, členské štáty Európskej únie sú blízko k dosiahnutiu dohody o vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT.

Zelenskyj tiež uvítal ochotu Turecka a Azerbajdžanu pomôcť pri organizovaní mierových rozhovorov Ukrajiny s Ruskom a označil svoj rozhovor s talianskym premiérom Mariom Draghim za kľúčový pre dosiahnutie dohody o väčšej medzinárodnej podpore Ukrajine.

Zelenskyj tiež v krátkom videu vyhlásil, že "proti agresorovi budeme bojovať tak dlho, ako to bude potrebné pre oslobodenie krajiny."

Podľa jeho slov Ukrajinci odolávajú ruskej presile veľmi statočne a dôstojne.

"Ak sa už deti rodia v úkrytoch, aj keď ostreľovanie pokračuje, potom nepriateľ nemá v tejto nepopierateľne vojne celého národa jedinú šancu,"
povedal Zelenskyj.

Narážal na správy o tom, že v jednom z krytov v Kyjeve sa v piatok, počas ostreľovania mesta, narodilo dieťa.