Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Zeman odcestuje do Poľska na summit prezidentov krajín V4

Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Pôjde o prvú zahraničnú cestu českej hlavy štátu od novembra 2019.

Praha 8. februára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v pondelok popoludní odletí do poľského mesta Gdansk, kde sa zúčastní na stretnutí prezidentov Vyšehradskej skupiny a na rokovaní summitu Číny a krajín strednej a východnej Európy. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Pôjde o prvú zahraničnú cestu českej hlavy štátu od novembra 2019, keď Zeman navštívil Slovensko a Nemecko, pripomínajú Novinky.cz.

V utorok čaká prezidenta videokonferencia v rámci summitu s Čínou, následne uvítací ceremoniál, stretnutie prezidentov krajín skupiny V4 a ďalšie rokovania.

V stredu dopoludnia majú rokovania pokračovať a po slávnostnom obede, ktorý usporadúva poľský prezident Andrzej Duda, odletí Zeman späť do Prahy.

Zeman mal v pláne niekoľko ciest aj minulý rok. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sa však nezúčastnil na vojenskej prehliadke v Moskve, na summite Trojmoria v Estónsku a neuskutočnil ani plánovanú cestu do Talianska.

Prezident bol preto vlani oficiálne najďalej v Prostějove na Morave, kam vyrazil na slávnostný nástup vojakov 53. pluku, aby im odovzdal bojový prápor, pripomínajú Novinky.cz.