Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ženu za útok v Istanbule odsúdili na sedem doživotných trestov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem toho bola odsúdená na 1794 rokov väzenia za nepovolené vlastnenie nebezpečného materiálu a za pokus o vraždu.

Istanbul 26. apríla (TASR) - Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu. Uviedla to tlačová agentúra Anadolu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Útočníčka, identifikovaná ako sýrska štátna príslušníčka, dostala sedem doživotných trestov s priťažujúcimi okolnosťami za "úmyselnú vraždu bombovým útokom" a za "narušenie jednoty štátu", uviedla Anadolu.

Okrem toho bola odsúdená na 1794 rokov väzenia za nepovolené vlastnenie nebezpečného materiálu a za pokus o vraždu. Obžalovaná odmietla obhajcu, uviedla správa.

Bomba bola umiestnená v novembri 2022 na populárnej pešej zóne Istiklal Caddesi, ktorá zranila aj ďalších 99 ľudí.

Doživotný trest s priťažujúcimi okolnosťami je v Turecku najprísnejší po zrušení hrdelného trestu v roku 2002, pretože nedáva žiadnu šancu na podmienečné prepustenie. Celkovo je v tomto prípade na súde obžalovaných 36 ľudí.

Úrady uviedli, že útočníčka sa priznala, že je napojená na sýrske kurdské milície známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a do Turecka prišla ilegálne cez Sýriu.

Turecko pokladá YPG za naklonenú zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), teda strane označovanej Tureckom, Európskou úniou a Spojenými štátmi za teroristickú.