Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zo strany KĽDR možno očakávať ďalšie provokácie, myslí si Clintonová

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo/Hassene Dridi

Clintonová nerozviedla, čo by mohlo po odpálení rakety označovanej Západom za skúšku balistických technológií nasledovať.

Washington 11. apríla (TASR) - Po odpálení severokórejskej rakety koncom tohto týždňa možno očakávať zo strany Pchjongjangu ďalšie provokácie. Vyhlásila to v utorok americká šéfka diplomacie Hillary Clintonová s tým, že k takémuto postupu KĽDR došlo už v minulosti.

Clintonová nerozviedla, čo by mohlo po odpálení rakety označovanej Západom za skúšku balistických technológií nasledovať. Juhokórejské spravodajské zdroje sa obávajú, že KĽDR sa pripravuje aj na skúšku jadrovej zbrane, čo by bol krok, ktorý Pchjongjang urobil po dosiaľ poslednom raketovom teste v roku 2009.

Spojené štáty budú podľa Clintonovej spolupracovať s Ruskom a Čínou na vyslaní jasného odkazu Severnej Kórei, že jej skutočná bezpečnosť môže prameniť len z dodržiavania medzinárodných záväzkov.

Odpálenie rakety by podľa nej porušilo rezolúcie BR OSN a znamenalo by priame ohrozenie regionálnej bezpečnosti.

USA a Japonsko sú odhodlané presadzovať v takomto prípade na pôde Bezpečnostnej rady OSN rázne kroky.

Severná Kórea oznámila, že ukončila prípravu plánovaného vypustenia rakety s družicou do vesmíru. Popiera pritom, že by šlo o tajnú skúšku technológie rakiet dlhého doletu. Pchjongjang plánuje štart v termíne 12.-16. apríla v rámci osláv 100. výročia narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.