Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel indonézsky exprezident Habibie, umožnil demokratické reformy

Bývalý indonézsky prezident Bacharuddin Jusuf Habibie, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako prezident sa Habibie ospravedlnil za porušovanie ľudských práv z minulosti.

Jakarta 11. septembra (TASR) - Zomrel bývalý indonézsky prezident Bacharuddin Jusuf Habibie, ktorý po zosadení diktátora Suharta umožnil demokratické reformy a referendum o nezávislosti Východného Timoru od Indonézie. Mal 83 rokov. O úmrtí informovala v stredu rodina zosnulého.

Ako prezident bol neobľúbený a jeho pôsobenie v tomto úrade bolo najkratšie v novodobých dejinách Indonézie, ale zároveň prinieslo výraznú premenu krajiny, napísala tlačová agentúra AP.

Syn zosnulého Thareq Kemal Habibie uviedol, že tretí prezident Indonézie zomrel v stredu vo Vojenskej nemocnici Gatota Subrota v hlavnom meste Jakarta, kde od 1. septembra podstupoval liečbu srdcových problémov.

Habibieho určili, aby viedol Indonéziu po Suhartovi, keď v máji 1998 stroskotala 32 rokov trvajúca vláda tohto vojenského diktátora. Suharta o moc pripravilo študentské povstanie a krach ekonomiky. Habibie skončil v prezidentskom úrade v októbri 1999, už po 16 mesiacoch, keď sa po sporoch stiahol z prezidentských volieb.

Tento inžinier študoval v Indonézii, Holandsku a Nemecku. Takmer dve desaťročia pracoval pre nemeckého leteckého výrobcu Messerschmitt-Bölkow-Blohm, potom sa v roku 1974 vrátil do Indonézie, aby pomohol Suhartovi v kampani za spriemyselnenie hospodárstva krajiny.

Ako prezident sa Habibie ospravedlnil za porušovanie ľudských práv z minulosti a načrtol osembodový reformný program, zameraný na "vybudovanie spravodlivej, otvorenej a demokratickej spoločnosti".

Nariadil prepustenie politických väzňov, zrušil obmedzenia pre médiá a zreformoval politiku tak, aby umožnil slobodné voľby.

Napriek reformám Habibie nedokázal zvládnuť politický zmätok vyvolaný študentským povstaním.

Krvavé vzbury, ktoré ukončili Suhartovu diktatúru, označil za "barbarské", čím si ešte viac znepriatelil študentov. Tí sa totiž obávali, že zrádza ich demokratickú revolúciu, a podnikali násilné protesty proti jeho pôsobeniu v prezidentskom úrade.

Habibie sa narodil 25. júna 1936 ako štvrtý z ôsmich súrodencov. Jeho otec pochádzal s indonézskeho ostrova Sulawesi a matka, z ostrova Jáva, bola aristokratkou zo starobylého sultanátu Yogyakarta. Jeho manželka a lekárka Hastri Ainun Habibieová zomrela v roku 2010.