Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zomrel kuvajtský emir Nawáf Ahmad Džábir Sabáh, mal 86 rokov

Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Koncom novembra kuvajtské štátne médiá informovali, že šejka Nawáfa hospitalizovali pre naliehavý zdravotný problém.

Kuvajt 16. decembra (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu kuvajtský emir, šejk Nawáf Ahmad Džábir Sabáh, oznámil kráľovský palác. Vládol tri roky, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

"S obrovským zármutkom smútime nad smrťou... šejka Nawáfa Ahmada Džábira Sabáha, emira Kuvajtu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré odvysielala kuvajtská štátna televízia.

Koncom novembra kuvajtské štátne médiá informovali, že šejka Nawáfa hospitalizovali pre naliehavý zdravotný problém. Neskôr však médiá oznámili, že jeho stav je stabilizovaný. Odvtedy Kuvajt čakal na správy o jeho zdraví.

Podľa AP je však zdravie kuvajtských lídrov veľmi citlivou témou vzhľadom na prieťahy o moc, ku ktorým prichádza za dverami kráľovského paláca.

Šejka Nawáfa vymenoval v roku 2006 za korunného princa jeho nevlastný brat a vtedajší kuvajtský emir šejk Sabáh Ahmad Džábir Sabáh. Emirom Kuvajtu sa šejk Nawáfa stal v roku 2020 po tom, čo šejk Sabáh zomrel vo veku 91 rokov.

Súčasný korunný princ Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh, Nawáfov ďalší nevlastný brat, ktorý by mal teraz na trón nastúpiť, má už tiež 83 rokov. Veľká pozornosť sa teraz preto bude venovať tomu, či vládnuca rodina nepredstaví ďalšieho vládcu z mladšej generácie.

Kuvajt je konzervatívna krajina, v ktorej je moc sústredená v rukách vládnucej dynastie Sabáhov. Kuvajt má však tiež jeden z najaktívnejších a najmocnejších parlamentov v Perzskom zálive. Časté spory medzi volenými zákonodarcami a ministrami, ktorých dosadzuje vládnuca rodina, však Kuvajt brzdia. Za posledné tri roky sa v krajine vystriedalo už sedem vlád. Vnútropolitická situácia pritom tento štát, ktorý je jedným z najväčších svetových producentov ropy, paralyzuje.