Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zomrel riaditeľ školy v Iowe, ktorý pri streľbe chránil študentov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Marburger utrpel vážne zranenia 4. januára pri streľbe na strednej škole v meste Perry.

Washington 15. januára (TASR) - Riaditeľ strednej školy v meste Perry v americkom štáte Iowa, ktorý utrpel pred vyše týždňom vážne zranenia pri streľbe na škole, v nedeľu zomrel. Oznámila to jeho rodina, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

"Dan Marburger priniesol najvyššiu obeť... po desiatich dňoch prehral svoj boj a táto tragédia mu vzala život," oznámila jeho rodina na webovej stránke GoFundMe.

Marburger utrpel vážne zranenia 4. januára pri streľbe na strednej škole v meste Perry. Útočník spustil streľbu v školskej jedálni, kde sa študenti pred začiatkom školy zhromažďovali na raňajkách. Pri streľbe zahynul 11-ročný študent a ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia. Útočníkom bol 17-ročný študent, ktorý zomrel v dôsledku strelných zranení, ktoré si zjavne spôsobil sám.

Deň po streľbe miestna polícia uviedla, že Marburger sa počas incidentu "zachoval obetavo, keď sa vystavil nebezpečenstvu v zjavnej snahe ochrániť svojich študentov".

Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová v nedeľu vzdala hold Marburgerovmu počínaniu, ktoré označila za hrdinské. "Celý náš štát je zdevastovaný," uviedla.

K streľbe na strednej škole v Perry prišlo necelé dva týždne pred tamojšími primárkami republikánov, v ktorých si účastníci vyberú kandidáta do novembrových prezidentských volieb. Napriek tomu však násilie páchané strelnými zbraňami nebolo jednou z dôležitých tém debát počas kampane, píše AFP.

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý je favoritom na nomináciu Republikánskej strany, pre novinárov uviedol, že streľba v Perry bola "jednoducho hrozná". "Musíme sa cez ňu preniesť a pohnúť sa vpred," dodal.