Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel vojnový zločinec John Demjanjuk

Vojnový zločinec John Demjanuk Foto: TASR/AP

Demjanjuk zomrel vo veku 91 rokov. Má na svedomí vyše 28 000 obeti.

Bad Feilnbach/Rosenheim 17. marca (TASR) - Bývalý dozorca v nacistickom vyhladzovacom tábore Sobibor John Demjanjuk, ktorého Krajinský súd v Mníchove odsúdil 12. mája 2011 na päťročný trest väzenia za spoluúčasť na vražde vyše 28.000 obetí holokaustu, zomrel dnes vo veku 91 rokov v domove dôchodcov v hornobavorskom Bad Feilnbachu. Pôvodnú informáciu Bavorského rozhlasu potvrdili medzičasom aj policajné zdroje z neďalekého Rosenheimu.

Verdikt mníchovského súdu nebol ešte právoplatný, proti verdiktu sa totiž odvolala tak prokuratúra, ako aj obhajoba.

O prepustení Demjanjuka rozhodol súd už deň po vynesení rozsudku, a to až do rozhodnutia o oboch odvolaniach.

Hovorkyňa prokuratúry Barbara Stockingerová vyhlásila, že nejestvujú obavy z Demjanjukovho úteku pred ďalším stíhaním. Súčasne poukázala na fakt, že sa odsúdený v súlade s rozhodnutím justičných orgánov podľa informácií polície skutočne zdržiava v jednom z hornobavorských domovov dôchodcov.

Demjanjuka vydali v roku 2009 na trestné stíhanie do Nemecka Spojené štáty, kde sa usadil po druhej svetovej vojne a kde sa mu na istý čas podarilo získať aj medzičasom odobraté občianstvo. Žil v štáte Ohio a živil sa ako automechanik.

V Izraeli, kam ho vydali USA na trestné stíhanie už skôr, odsúdili Demjanjuka najskôr na trest smrti. Najvyšší súd židovského štátu ho však v roku 1993 oslobodil od obvinení spoluúčasti na masových vraždách v Treblinke, pretože sa nepodarilo preukázať jeho totožnosť. Niekdajší vyšetrujúci sudca Thomas Walter a právny zástupca pozostalých obetí holokaustu v mníchovskom procese s Johnom Demjanjukom Cornelius Nestler podali vlani na rodáka z Ukrajiny, pôvodným menom Ivana Demjanjuka,, trestné oznámenie pre podozrenie z účasti na likvidácii 4974 osôb v koncentračnom tábore Flossenbürg v období október 1943-december 1944.

Šéf Pamätného miesta v niekdajšom koncentračnom tábore Flossenbürg na severe Bavorska Jörg Skriebeleit vypátral, že Demjanjuk aj tam pôsobil ako príslušník strážnej služby, a to v čase, keď vo Flossenbürgu prišlo o život takmer 5000 ľudí.

Demjanjuka, ktorý zostal po odobratí amerického občianstva bez štátnej príslušnosti, pochovajú v Nemecku.