Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zosadená šéfka katalánskeho parlamentu nebude opäť kandidovať

Na archívnej snímke Carme Forcadellová Foto: TASR/AP

Nový katalánsky parlament, zvolený v decembrových predčasných parlamentných voľbách, sa opäť zíde 17. januára a zvolí si svojho predsedu.

Madrid 11. januára (TASR) - Zosadená predsedníčka katalánskeho regionálneho parlamentu Carme Forcadellová oznámila, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie do tejto funkcie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Nový katalánsky parlament, zvolený v decembrových predčasných parlamentných voľbách, sa opäť zíde 17. januára a zvolí si svojho predsedu. Väčšinu kresiel v zbore si aj po voľbách udržali separatisti, ktorí sa vlani neúspešne pokúsili o vyhlásenie nezávislosti regiónu od Španielska.

Forcadellová (62) ako jedna z hlavných osobností separatistického hnutia je v súčasnosti trestne stíhaná pre podozrenie zo vzbury. Vlani na jeseň ju aj nakrátko vzali do väzby, avšak následne prepustili na kauciu.

Zosadená šéfka katalánskeho parlamentu vo štvrtok vyjadrila presvedčenie, že v novom parlamente by sa mal o túto funkciu uchádzať už iný politik. Samotná Forcadellová sa na budúcotýždňovej schôdzi ujme len svojho poslaneckého kresla, ktoré získala za proseparatistickú stranu Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

V predchádzajúcich rokoch pôsobila aj ako predsedníčka Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), ktoré stálo pri zrode hnutia za nezávislosť regiónu.

Po tom, ako katalánsky parlament v októbri schválil jednostranné vyhlásenie nezávislosti od Španielska, prevzal Madrid priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísal predčasné voľby do regionálneho parlamentu.