Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvu pôdy na juhozápade Číny stúpol na 20

Záchranári a ťažká technika zasahujú po zosuve pôdy, ku ktorému došlo v provincii Jün-nan na juhu Číny v pondelok 22. januára 2024. Foto: TASR/AP

Pôda v pondelok zasypala približne 18 domov v dedine Liang-šuej na severovýchode provincie Jün-nan. Pôvodné informácie miestnych úradov uvádzali 47 nezvestných.

Peking 23. januára (TASR) – Najmenej 20 ľudí zahynulo pri zosuve pôdy v provincii Jün-nan na juhozápade Číny, ktorý zničil niekoľko domov. Ďalších 24 osôb zostáva nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na najnovšiu bilanciu, ktorú v utorok zverejnili čínske štátne médiá.

Pôda v pondelok zasypala približne 18 domov v dedine Liang-šuej na severovýchode provincie Jün-nan. Pôvodné informácie miestnych úradov uvádzali 47 nezvestných. Záchranári po preživších naďalej pátrajú.

Čínske úrady vyslali na miesto katastrofy niekoľko stoviek záchranárov a evakuovali odtiaľ približne 200 obyvateľov.

Podľa predbežného vyšetrovania zosuv pôdy zrejme zapríčinilo odtrhnutie časti svahu na vrchole kopca, po ktorom sa spustil zosuv.

Provincia Jün-nan je prevažne odľahlý región so strmými horskými pásmami na okraji Tibetskej náhornej plošiny a zosuvy pôdy tam bývajú pomerne bežné.