Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy si v Indonézii vyžiadal najmenej 19 životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zosuv postihol prinajmenšom dve dediny v oblasti Tana Toraja ležiacej v provincii Južné Sulawesi na ostrove Sulawesi.

Jakarta 14. apríla (TASR) - Najmenej 19 mŕtvych a dvoch nezvestných si vyžiadal zosuv pôdy vyvolaný prívalovými dažďami, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v strednej časti Indonézie. Oznámili to v nedeľu miestne úrady, píše TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

Zosuv postihol prinajmenšom dve dediny v oblasti Tana Toraja ležiacej v provincii Južné Sulawesi na ostrove Sulawesi. V jednej z nich hlásili 15 a v druhej štyroch mŕtvych. Záchranári naďalej pátrajú po obetiach aj preživších, hlásené boli dosiaľ aj dve nezvestné osoby, ktoré zrejme uviazli pod nánosom bahna a trosiek.

Oblasť Tana Toraja a jej okolie sužujú silné dažde, ktoré od minulého týždňa podľa miestnych úradov takmer ani na chvíľu neustali. V dôsledku lejakov tak došlo k zosuvom na horských svahoch a zasypaniu tamojších obývaných oblastí.

Zosuvy pôdy, ako aj záplavy sú na indonézskych ostrovoch pomerne bežné počas obdobia dažďov. Na viacerých miestach ich však ešte zhoršuje odlesňovanie. Len v marci si záplavy a zosuvy pôdy vyžiadali na ostrove Sumatra prinajmenšom 30 životov, pričom desiatky ľudí sú tam stále nezvestné.