Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkologickí pacienti dostali k MDD moderné pracovisko na chemoterapiu

Zmodernizované pracovisko na podávanie cytostatík v bratislavskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pracovisko zaznamenalo vlani 2542 návštev. Z nádorových ochorení sa u pacientov najčastejšie vyskytuje akútna leukémia, na druhom mieste sú nádory mozgu a na treťom mieste nádory lymfatického tkaniva.

Bratislava 29. mája (TASR) – Onkologickí pacienti bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) dnes dostali symbolický darček ku dňu detí. Je ním zmodernizované pracovisko, kde ich liečia chemoterapiou.


„Títo pacienti sa liečia aj ambulantne. Keď má dieťa dostať jednu infúziu v dĺžke štyri až šesť hodín, ráno príde, my mu to tu podáme a odchádza rovno domov, čiže nie je hospitalizované,“ vysvetlila primárka Kliniky detskej hematológie a onkológie Daniela Sejnová.

Na oddelení vymenili okná, zaviedli klimatizáciu, zakúpili nový nábytok a kvôli zabezpečeniu bezbariérového prístupu rozšírili dvere. Pacienti sa dočkali nového sociálneho zariadenia a televízorov v ambulancii aj v čakárni. Celá rekonštrukcia stála 44.500 eur, nemocnica ju zaplatila zo sponzorských darov a príspevkov z dvoch percent dane.

„Predtým to bolo dosť depresívne. Cez zimu tu bolo dosť zima, cez leto zas veľmi teplo. Teraz je to je pre nás úplne iné. Vtedy sem deti nechceli ísť, báli sa. Teraz tu budeme chodiť aj s radosťou,“ povedala 17-ročná pacientka Lucia, ktorá na oddelenie chodí každý týždeň na chemoterapiu.

Vynovené pracovisko pre ambulantné podávanie cytostatík dnes otvorila šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD), bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan.

Tu bude player


Toto pracovisko je možno na jednej strane pre mnohých smutné, lebo je pre choré deti, ale je pre nich veľmi dobrou správou,“ zdôraznila Zvolenská, ktorá vyzdvihla prácu primárky oddelenia.

Pracovisko zaznamenalo vlani 2542 návštev. Z nádorových ochorení sa u pacientov najčastejšie vyskytuje akútna leukémia, na druhom mieste sú nádory mozgu a na treťom mieste nádory lymfatického tkaniva.