Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO klesla

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla o 35,8 percenta.

Bratislava 26. februára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v ôsmom kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 14,3 percenta. Klesla aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 35,8 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky klesá už tretí týždeň po sebe. Vplyv na pokles chorobnosti mali aj jarné prázdniny na strednom Slovensku. K ďalšiemu poklesu chorobnosti by mali prispieť jarné prázdniny na zvyšku Slovenska v nasledujúcich dvoch týždňoch," komentovala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. Dodala, že stále sa môžu vyskytnúť lokálne epidémie chrípky.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 55.194 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Košickom, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1964 osôb, čo predstavuje 3,6 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v ôsmom kalendárnom týždni nahlásili 7577 ochorení, čo predstavuje 13,7 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V ôsmom kalendárnom týždni 2024 boli hlásené lokálne epidémie na úrovni krajov," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 55 materských škôl, 40 základných škôl a tri stredné školy.

Úrad v spomínanom týždni zaznamenal tri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných 44 prípadov ochorenia COVID-19.