Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43.944 prípadov ARO.

Bratislava 25. marca (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 12. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 7,1 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla o 1,9 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43.944 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1532 osôb, čo predstavuje 3,5 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 12. kalendárnom týždni nahlásili 4348 ochorení, čo predstavuje 9,9 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V 12. kalendárnom týždni 2024 boli hlásené lokálne epidémie na úrovni krajov - Nitriansky, Žilinský a Prešovský," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 35 výchovno-vzdelávacích zariadení. Išlo o 21 materských škôl (päť v Prešovskom kraji, štyri v Žilinskom kraji, po tri v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, po dve v Košickom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji) a 14 základných škôl (po päť v Prešovskom a Žilinskom kraji, po dve v Banskobystrickom a Košickom kraji).