Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých u lekárov ubudlo, chrípkové prázdniny mali dve základné školy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho. Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Chorých na chrípku v čakárňach lekárov ubudlo. Tí nahlásili tento týždeň 2301 pacientov. V porovnaní s predchádzajúcim tak došlo k poklesu chorobnosti o 7,7 percenta. Najviac prípadov bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Lekára vyhľadalo celkovo 29.218 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak klesla o 11,2 percenta. Celkovo bolo najviac chorých v Prešovskom kraji a najmenej v Žilinskom. Choré boli najmä deti do päť rokov. Pre vysokú chorobnosť museli zatvoriť päť materských a dve základné školy.

Tento týždeň lekári zaznamenali jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) u 36-ročného muža v Trenčianskom kraji. Od začiatku chrípkovej sezóny diagnostikovali SARI u ôsmich pacientov.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho. Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne.