Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka je na vzostupe, najviac chorých je v Nitrianskom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia je tento týždeň v Trenčianskom kraji v okrese Bánovce nad Bebravou.

Trenčín 11. januára (TASR) – Druhý kalendárny týždeň sa niesol na Slovensku v znamení rastu prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO).

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zaevidoval celkom 57.148 takýchto prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k nárastu chorobnosti o viac ako 48 percent.

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najčastejšie boli prípady ARO tradične zaznamenané vo vekovej skupine detí do päť rokov, pričom priebeh ARO bol komplikovaný u 1352 osôb.

Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO) bolo v tomto týždni hlásených 6200 ochorení, teda zhruba každý desiaty prípad ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom počet CHPO vzrástol o 115,5 percenta. Aj v tomto prípade najčastejšie ochorenia hlásili z Nitrianskeho kraja.


Chrípková chorobnosť stúpla v Trenčianskom kraji takmer o 150 percent

V druhom kalendárnom týždni došlo v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) k rapídnemu nárastu chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a chrípku a chrípke podobné ochorenia. Vyplýva to z informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v porovnaní s prvým tohtoročným týždňom o 46,3 percenta, ochoreli najmä deti do päť rokov.

V TSK zaznamenali tento týždeň 791 ochorení na chrípku, čo je v porovnaní s minulým týždňom nárast o 146,9 percenta.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia je tento týždeň v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou (3721,3 ochorení na 100.000 obyvateľov), najnižšia v okrese Považská Bystrica (1253,5/100.000 obyvateľov).


Banská Bystrica: Počet chorých na chrípku je vyšší o 564 percent

Kým v ostatných týždňoch, s výnimkou 1. kalendárneho týždňa 2013, zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica mierne výkyvy akútnych respiračných ochorení (ARO) i chrípky (CHPO), 2. týždeň nového roku musia podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej konštatovať, že tieto ochorenia, hlavne chrípka, "udreli v plnej sile." Vyplýva to z analýzy hlásení 51 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja.

V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO takmer o 115 percent, no počet chorých na CHPO je vyšší až o 564 percent. Pri porovnaní s výskytom týchto ochorení s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 36 percent a výskyt chrípky takmer o 53 percent. Epidemiológovia nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1.

RÚVZ v rámci kraja aktuálne eviduje v 2. týždni v absolútnych číslach 5694 prípadov ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1628 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja. Ďalej 785 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť u chrípky je 225 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásia okresy Žarnovica, Banská Bystrica a Veľký Krtíš. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okresoch Žarnovica, Banská Bystrica a Veľký Krtíš.

"Zvýšenie počtu chorých na ARO aj CHPO sme očakávali a je v januári takmer bežné. Ľudia sa po sviatkoch vracajú do práce a deti do škôl, navyše je vlhko bez výraznejších mrazov, čo vytvára vhodnejšie podmienky na šírenie vírusov. Čo sa týka počtu hlásiacich lekárov, mal by sa zvýšiť," uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Ako dodala, ich hlásenia však skresľujú len údaje o absolútnom počte chorých, no chorobnosť na základe štatistických údajov vypočítavajú aj s proporciou nehlásiacich lekárov. Preto je porovnateľná v rámci celej SR.

V porovnaní s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení na 3,5 percenta z celkového počtu chorých. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov. Takmer zhodný počet chorých je vo všetkých kategóriách detí, ako aj u seniorov. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.


Počet chrípkových ochorení sa v Trnavskom kraji rapídne zvyšuje

V druhom kalendárnom týždni roku 2013 zaznamenali v Trnavskom kraji 5963 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 828. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o 25,2 percentný nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a o 41,7 percentný nárast chorobnosti na chrípke podobné ochorenia. Povedala to pre TASR z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Dagmar Kollárová.

"Najvyššiu chorobnosť na akútne respiračné ochorenia sme zaznamenali v okrese Piešťany. Najčastejšie sa to týkalo detí vo vekovej skupine 0 až päť rokov. Vzostup sme zaznamenali aj vo vekových skupinách šesť až 14 ročných a nad 60 rokov," konštatovala Kollárová s tým, že z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u 1,1 percent ochorení hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie sinusitídou, zápalom prínosových dutín.

Dodala, že z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni sporadického výskytu. V druhom kalendárnom týždni bola v kraji z dôvodu chrípkových ochorení uzatvorená jedna materská škola v okrese Skalica.