Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Čoraz viac zamestnancov v EÚ sa sťažuje na pasívne fajčenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina vlád krajín EÚ zakázala fajčenie v práci alebo na verejných priestranstvách. Výskumníci však konštatujú, že predpisy nie sú uplatňované všade rovnako.

Rím 9. septembra (TASR) - Čoraz viac ľudí sa sťažuje, že je vystavených pasívnemu fajčeniu na pracoviskách v Európskej únii, a to aj napriek prísnym protifajčiarskym zákonom schváleným v minulých rokoch, vyplýva z dnes zverejneného výskumu.

Pasívne fajčenie bolo problémom pre 27,5 percenta ľudí pracujúcich v uzavretých priestoroch, uvádzajú výskumníci z britskej Kráľovskej univerzity v Londýne, ktorí pozorovali viac ako 27.000 ľudí po celej EÚ v roku 2014. Výsledky porovnali s podobným výskumom z roku 2009, keď sa iba 23,8 percenta respondentov sťažovalo na pasívne fajčenie.

"Je znepokojujúce, že počet zamestnancov v kanceláriách, obchodoch a továrňach, ktorí sú vystavení pasívnemu fajčeniu, skutočne narastá," uviedol jeden z výskumníkov Dr. Filippos Filippidis.

Na druhej strane výskum zaznamenal prudký pokles počtu ľudí sťažujúcich sa na pasívne fajčenie v baroch - zo 45,1 na 25,1 percent - a v reštauráciách - z 30,2 na 11,8 percent.

Agentúra DPA pripomína, že väčšina vlád krajín EÚ zakázala fajčenie v práci alebo na verejných priestranstvách. Výskumníci však konštatujú, že predpisy nie sú uplatňované všade rovnako. V tomto ohľade ocenili Švédsko, Britániu a Írsko.