Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera odmení lekárov za splnenie parametrov pri liečbe pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Nastavené parametre majú nielen zlepšiť kvalitu či efektívnosť práce lekárov, ale sa aj podieľať na inovácii zdravotného procesu.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Zdravotná poisťovňa Dôvera chce odmeňovať poskytovateľov ambulantnej starostlivosti, ktorí splnia parametre na zlepšenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Tým chce zvýšiť kvalitu a dostupnosť pre svojich poistencov. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok avizoval riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v Dôvere Marián Faktor.

"Sme veľmi spokojní, že sme s partnermi na strane lekárov našli dohodu, ktorá je v súlade so svetovými trendmi a z ktorej budú v prvom rade profitovať pacienti v podobe dostupnejšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. Ceníme si konštruktívny prístup lekárov a sme presvedčení, že novinku ocenia aj v práci," uviedol Faktor.

Nastavené parametre majú nielen zlepšiť kvalitu či efektívnosť práce lekárov, ale sa aj podieľať na inovácii zdravotného procesu. Podľa slov Faktora ich Dôvera nastavila rôzne, podľa dohody s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, teda nie sú rovnaké pre všetkých. Lekári tak budú po novom hodnotení na základe nových parametrov.

Podľa Faktora sa tak zvýši počet preventívnych prehliadok, či sa zlepší manažment v ambulancii. Pacient bude tiež môcť vyjadriť subjektívnu spokojnosť s prácou lekára prostredníctvom dotazníka. Lekár bude tiež pri predpisovaní medikamentóznej liečby musieť skontrolovať históriu predpisovania liekov, čo podľa Faktora zlepší starostlivosť o chronických pacientov.

Dôvera sa už stihla dohodnúť so Zväzom ambulantných poskytovateľov (ZAP), Asociáciou súkromných lekárov, so Združením všeobecných lekárov Slovenska, s lekármi nezaradenými v lekárskych združeniach a s ambulantnými lekármi v nemocniciach združených v ZAP.