Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dovolenkári by nemali zabúdať na očkovanie i zubnú prehliadku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Vyplýva to z rád pre dovolenkárov, ktoré uviedla manažérka pre neživotné poistenie Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Eva Jacková.

Bratislava 9. júna (TASR) – Turisti by pred odchodom na letnú dovolenku do exotických krajín nemali zabúdať na povinné očkovania. Pred zájazdom sa oplatí tiež absolvovať pravidelnú ročnú zubnú prehliadku. Vyplýva to z rád pre dovolenkárov, ktoré pre TASR uviedla manažérka pre neživotné poistenie Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Eva Jacková.

"Zanedbanie zubnej prehliadky môže mať za následok krátenie poistného plnenia v prípade náhrady nákladov za ošetrenie zubov v zahraničí," upozornila Jacková. Dovolenkári by mali mať tiež so sebou na zájazde zásobu liekov, ktoré pravidelne užívajú a základné pomôcky na ošetrenie drobných úrazov. Napríklad odrenín či malých rezných rán alebo poštípanie hmyzom.

"Dobré je tiež mať rezervu v hotovosti na platbu za ošetrenie alebo doplatky na lieky," doplnila Jacková. Doplatky za najčastejšie druhy ošetrenia sa totiž podľa jej slov pohybujú v sumách od 100 do 300 eur. V prípade, že turista musí čokoľvek doplácať, mal by požadovať doklad o zaplatení s uvedením mena pacienta, diagnózy, popisu ošetrenia alebo doplatku, tiež uhradenej sumy, dátumu a názvu zdravotníckeho zariadenia. "Je to nevyhnutné na preplatenie takto vzniknutých nákladov poistenému," opísala Jacková.

V prípade existujúceho chronického ochorenia by nemali ľudia zabudnúť na Európsky preukaz zdravotného poistenia. Dovolenkári by si mali tiež spraviť kópiu cestovných dokladov. "Prípadne ju nechať doma niekomu, kto ju v prípade potreby môže odoslať," dodala Jacková. Tiež treba mať so sebou kontakty na zastupiteľský úrad Slovenska v príslušnej krajine a asistenčnú službu poisťovne.

"V prípade vzniku poistnej udalosti treba kontaktovať asistenčnú službu. Pokiaľ možno, hneď po jej vzniku," priblížila Jacková. Ak to okolnosti nedovoľujú, tak hneď po tom, ako je to možné.