Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Elektronické zdravotníctvo má odbúrať zbytočnú administratívu

llustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Pacientov sa najvýraznejšie dotknú novinky ako evyšetrenie a erecept.

Bratislava 5. januára (TASR) - Elektronické zdravotníctvo prinesie podľa ministerstva zdravotníctva v praxi mnohé benefity tak pre pacientov, ako aj pre poskytovateľov, vrátane rýchleho prístupu k zdravotným záznamom a k potrebným informáciám. "Znamená množstvo výhod oproti doterajšiemu systému a výrazne prispeje k zlepšovaniu zdravotnej starostlivosti, a tým aj k zvyšovaniu kvality života občanov," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zdôraznila, že jeho cieľom je prostredníctvom informačných a komunikačných technológií poskytnúť "správne informácie v správny čas a na správnom mieste". "To má neoceniteľný význam z pohľadu rýchleho prístupu, a to najmä v situáciách ohrozenia ľudského života, ale aj pri bežnej zdravotnej starostlivosti," doplnila Eliášová.

Pacientov sa podľa jej slov najvýraznejšie dotknú novinky ako evyšetrenie a erecept. Má to znamenať aj postupné odbúravanie zbytočnej administratívy ako pre lekárov, tak aj pre lekárnikov.

Evyšetrenie má postupne nahradiť papierovú zdravotnú dokumentáciu pacienta. "Lekár z vyšetrenia vytvorí online záznam, v tejto forme bude aj výmenný lístok. K týmto informáciám sa tak dostane každý lekár zapojený do systému. Zároveň si záznamy bude môcť pozrieť aj samotný pacient pomocou občianskeho preukazu s čipom v elektronickej zdravotnej knižke na Národnom portáli zdravia," priblížila Eliášová.

Elektronicky bude fungovať aj predpisovanie liekov a ošetrujúci lekár tak uvidí aj lieky, ktoré pacientovi predpísali iní lekári, eliminujú sa kontraindikácie a duplicitné predpisovanie liekov. "Takže to zároveň povedie aj k úspore finančných prostriedkov. Pre lekárov budú k dispozícii aj informácie o diagnostických a laboratórnych vyšetreniach, ktorým sa pacient podrobil, čím sa zabráni duplicitným vyšetreniam," uzavrela Eliášová.